pengikut aku

Thursday, February 5, 2009

Menyesalnya Aku... Kenapa???

Harini aku ada satu urusan di suatu tmpt di KL,aku pergi menaikki komuter.Sepatutnya aku kena smpai di sana sebelum pukul 1,tp oleh sbbkn aku dh terlewat keluar rumah so aku jd kelam kabut skit.

Dr rumah,aku menaikki bas ke stesen komuter Klang,dan dr situ terus ke KL.Dr bus stand Klang ke stesen komuter tu agak jauh jugak la,kiranya kalo jln laju tu leh semput gak la kalo x cukup stamina.Oleh kerana aku merasakan aku dh lambat,aku pun berjalan dgn lajunya tp tidak berlari.Masa tu dh pukul 11:30 dan perjalanan dr Klang ke KL Sentral dlm 1 jam,kemudian dr KL Sentral ke tmpt 2 dlm 15 atau 20 minit.

Semasa aku tgh berjalan tu,tiba2 aku ditahan oleh seorg kakak yg bg aku tidak terlalu tua tp sudah mempunyai anak.Kakak tu manahan aku sbb hendak meminta pertolongan drpd aku,dia hendak meminta duit tambang utk ke Banting.Mgkn dia tidak cukup duit.Tanpa ckp bnyk aku terus memberinya 10 ringgit,aku harap cukup sbb aku xtau harga tambang tu atau boleh juga mengurangkan beban akk tu skit.

Hmm...Baik sgt aku ni kan,anak sapa la ni?Korg percaya x?Sbnrnya aku berharap sgt yg perkara tu jd yg mcm aku citerkan,sbb bende ni tak berlaku yg mcm aku citerkan ni.Ada 1 part tu aku dh ubah skit sbb nak biar sedap skit utk dibaca.Sbnrnya citer dia indah khabar dr rupa.Kisah dia camni...

Masa aku tgh berjalan tu,kakak ni tibe2 je menahan aku,mula2 aku igt dia nak bertanyakan tempat.Rupa2nya dia nak meminta duit utk membuat duit tambang ke Banting.Aku tgok akk tu xde la mcm org susah tp mgkn dia x bawa cukup duit kot.Aku yg tgh gelabah ni tanpa berfikir terus ckp 'xde la kak'.Lps tu aku terus berlalu menuju ke stesen komuter.

Smpai je aku terus membeli tiket dan duduk menunggu ketibaan tren yg akan tiba pada pukul 11:41.Semasa aku sedang duduk tu,tiba2 aku terfikir,'Nape la aku x bg akk tu duit skit td' Padahal dlm wallet aku ada 30 ringgit masa tu.Kalo ikutkan duit tu mmg cukup2 saja utk menanggung kos perjalanan aku hari ini tp apa lah salahnya kalo aku bg dia skit.Walaupun masa tu aku x bawa 1 pun kad ATM aku sbb aku takut kalo kena seluk mmg putih mata aku,tp aku masih ada lg kad debit yg dlmnya ada dlm 20 ringgit.Bila terdesak nnt aku masih boleh keluarkan duit tu.Tp kenapa aku x buat camtu.

Sepanjang aku tggu tren tu puas aku fikir,nape la aku buat camtu.Mmg kesian ngan akk tu,dia mmg dh terdesak sgt.Dr dlm tren hingga la aku sampai ke tempat yg dituju,aku asik terigtkan akk tu.Masa aku nak g makan pun aku masih lg berfikir,teruk ke aku ni sbb wat cam2.Aku btl2 rasa menyesal sgt,sehinggakan dlm perjalanan pulang pun aku masih lg terigtkan akk tu.

Kenapa aku buat camtu?Apa yg dlm kepala otak aku masa tu?Aku pun x dpt nak jawab suma soalan tu.Apa yg aku leh buat skrg cuma merasa menyesal dan bertanyakan pada diri sendiri,kenapa kenapa kenapa.......................................?

AKU MENGAKU AKU MEMANG SEORANG YANG TERUK

4 kata-kata perangsang:

myjaehee said...

ak penah tlg st pakcik ni.. kes nye same la. tk cukup duit tmbang.
tp upa- upanye mgg kemudiannye, dia still ade kat situ.. bt aktvt sama mntk duit dr org ramai. tkkan tiap2 mgg xde duit kan.

adoi kn tipu la nmpknye.

tuh la skrg nih.. pyah nk cr org yg jujur. bile dah terkena tu,sian plak pada org yg btul2 susah... sbb x cy dah.

Aku said...

aku pun x tau la akk smlm 2 menipu ke x,tp dr muka dia mcm betul.lg pun dia ada bwk anak dia skali...

xtau la nak ckp

Monkey D Luffy said...

kadang2 kita tak sedar tindakan kita... tp itulah hikmah yg kita tak tau... biarkan jer

kEy said...

well, mmG truk!
hahaha~
bukan pE,....key penah bce r dlu kan....
knape kite nak tkut duit yg kitE derma tu die tpu ke tak?
niat kite derma nak tlg diE thEn pahala tu jamiN kite dapat!!
sma aDe die tpu atau x, tu antara iE n ALLah, cme incasE kal0 kite btul2 nak tau diE tpu ke tak kitE siasat lEr, bukan main andai2 je diE tpu, sbb kitE xleh judgE dr rupE..
n mcm ktE myjahee tu.... kal0 cnth nyE duiT yg diE mntak kat diE tu still xckup lG, kitE mnE tau, kitE knE sentiasE sangka buruk kat 0rG, bukan dgn carE tu kitE mcm dipErb0d0hkan, l0ok at the bride sitE, kitE stiLL dpT phaLe derma tu, kal0 kitE ragui org tu pas kitE derma, kite menyesal, hanguS pahalE tu....
kan xdpT stu sen p0n,
but, keS awk ni, lain skiT sbb awk xbG, sy p0n penah hadapi situasi ni dimanE sy p0n menyEsal sgT, juSt bnDe dah jd kan, kiTe d0akan jEla akak tu selAMat^^
amin...

 


mylife-aku.blogspot.com © 2008. Design by: Pocket Downloaded from Blogger Templates